torsdag 21 april 2011

PÅSK - Macarons, Cupcakes och dukning




Som ner ser har jag nu prövat mig på att baka Macarons för första gången, å ja resultatet blev väl sådär, men jag får väl öva på de:) Jag har använt mig utav ett recept som jag hittade på http://www.tasteline.com/Recept/Makroner_med_hallontryffel , fast jag ändrade en liten del av de. Istället för att göra en hallontryffel gjorde jag en havsalt och mandel tryffel i.

Macarons med sea salt & chocolate tryffel

200 g     sötmandel, skalad
3 dl        florsocker
3 st        äggvitor
1 krm    salt
2 msk    strösocker
och eventuell karamellfärg (som ni kan se har jag använt mig av både gul och grön för att få de lite påskigare)

Chokladtryffel:
100 g   hasselnötter
100 g   mörk choklad (här använde jag mig utav Anthon Berg´s sea salt och almond)
1 dl      vispgrädde
1 msk   smör

Gör såhär:
ca 40 kakor
1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda mjölet med florsocker.
2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.
3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.
4. Lägg ut smörpapper på 2-3 bakplåtar. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till toppiga, enkronorsstora makroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje makron.
5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.
6. Grädda makronerna i cirka 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att makronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.
7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.
8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.
9. Bred på tryffeln på undersidan av en makron. Kläm ihop med en till makron. Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar.

Gjorde även en present:)






Har även passat på att baka lite påskiga Cupcakes, såklart;) Här har jag använt mig av en chockladcupcakes bas från Leila: http://www.recept.nu/1.307883/leila_lindholm/kakor_tartor/mjol/bounty_cupcakes
Men jag har ändrat ganska mycket i receptet och hittat på lite eget:) Här kommer receptet på de viset jag gjorde (och som ni kanske kommer att märka har jag använt mig lite av en röd tråd med havssalt och nötter) :

Cupcakes med choklad och havssalt
75 g         mörk choklad (70%)
2 st          ägg
1.5 dl      strösocker
1 tsk       vaniljsocker
100 g     smör
0.75 dl   mjölk
2.5 dl    vetemjöl
1.5 tsk  bakpulver
1 nypa  salt
2.5 msk kakao
2.5 msk kallt kaffe
2 dl saltade mandlar (köpte salta mandlar och körde de sedan i matberedaren och la i ytterligare 3-4 nypor flingsalt)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten.
Rör ner smält choklad, hackade saltade mandlarna, kakao och kaffe i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-13 min.

Sedan har jag spritsat på två olika typer av frosting, några med philadelphiaost frosting och några med smörkräm och färgat med både karamellfärg (gul) och pastafärg (lila).


Har även hunnit med och hjälpa min mamma med en dukning till påskmiddagen:)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar