söndag 15 maj 2011
Chokladtårta med vitt täcke
Passade på att baka en tårta som överraskning till min syster när hon kom hem efter att ha läst en termin utomlands. För de är ju annars inte ofta man får tillfälle att baka tårta, vilket är lite tråkigt, så man får ta alla tillfällen, chanser och utmaningar man får:)
Tårtan är gjord av en liten egen kombination med choklad botten, vit chokladmousse och marshmallows fondant.
Vit chokladmousse:
2 dl grädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kasella kvarg
Gör såhär:
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i en burk med lock. Låt moussen stå i kylen ca 1 tim.
Här är receptet på bottnen jag använde mig utav:
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1 1/2 dl kokhett vatten
2 st ägg
50 g hackad mörk choklad
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och koka upp vatten i en annan.
Hacka den mörka chokladen i små bitar.
Smöra och mjöla en springform.
Häll de smälta smöret och de kokheta vattnet i de torra ingredienserna, rör om, sedan de två äggen och sist den hackade chokladen och vänd över smeten i springformen.
Ställ in i ugnen i ca 30 min.
När kakan har svalnat och när moussen stått i kylen i ca 1 timma kan du börja lägga ihop tårtan. Dela tårtan på mitten och häll (om du tycker om kaffe) lite kok kallt kaffe på botten för att få den lite saftig. Lägg på ett lager med mousse (spara dock lite mousse för att klä kakan tunt för att jämna till under locket av marshmallows fondant eller du väljer att använda) och lägg på locket. Sedan kan du klä kakan efter smak och tycke.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar