onsdag 27 april 2011

Mazarinsockerkaka



Detta är en av mina favorit sockerkakor och de har den vart länge. Det bästa med den här kakan är att botten, den blir så himla god (brukar spara den till sist när jag äter, haha). Det blir en lätt krispig yta med en smak av lite kola, super gott! Receptet har jag fått av min mamma och hon har haft det i många år (hon bakade den mycket när jag var liten). Därför är jag lite osäker på var min mamma fått receptet ifrån, de kan kanske vara från min mormor:) Men ni måste i alla fall testa att baka den, den är mycket enkel att slänga ihop och väl så god!

Mazarinsockerkaka:
25 st   sötmandlar
4 st     bittermandlar
3 dl    strösocker
3dl   vetemjöl
1 msk   vanlijsocker
1 tsk    bakpulver

1 1/2 dl  mjölk
1 st ägg
150 g smält smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i sockerkaksformen i ugnen (så smörjer du formen samtidigt och dessutom blir det mindre disk)
Mal sötmandlarna och bittermandlarna fint och rör ihop de med alla återstående torra ingredienser i en bunke.
När smöret har smält och ugnen är tillräckligt varm så häll i resten av ingredienserna i de torra ingredienserna och blanda ihop till en smet.
Bröa formen och häll sedan i smeten.
Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 55-60 min. (OBS, tiden kan variera ganska mycket beroende av olika ugnar, så håll koll och gör stick prov när du tycker den börjar se färdig ut).

Om man vill (som jag har gjort på bilden) kan man även göra en glasyr av florsocker utrört med 1 äggvita till en tjock smet och hälla över. Men den blir precis lika god utan faktiskt:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar