måndag 19 december 2011

Hasselnöts- och muscovadofudge


 


Hasselnöts- och muscovadofudge
150 g rostade hasselnötter
200 g smör
5 dl mörkt muscovadosocker
5 dl socker
3 dl vipsgrädde
1 1/2 dl matyoghurt (10%)
ca 1 tsk flingsalt

Gör såhär:
Rosta hasselnötterna i en torr och het panna tills skalet spricker. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet.
Grovhacka nötterna.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält.
Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122 grader (använd termometer, har du ingen så gör ett kulprov). Rör då och då.
Ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna.
Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad i ca 5 min.
Rör smeten väl med en träslev tills den blir trögflytande.
Häll upp en i smord form eller i en from klädd med bakplåtspapper (ca 15x20 cm). Låt svalna.
Toppa med flingsalt och ställ kallt. Skär i bitar.

Detta receptet har jag hittat i Buffé (nr 12, 2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar