fredag 16 december 2011

Mörk chokladfudge & Saffransfudge med vit choklad


Har för första gången i mitt liv äntligen provat på att baka fudge. Och jag har nu redan hunnit baka 3 olika sorter, mörk chokladfudge och saffransfudge med vit choklad (Sort nr 3 kommer upp på bloggen imorgon.) De var roligt men de tar sin lilla tid att koka upp fudgen i rätt grader, men man kan ju alltid göra annat undertiden som tur är, bara man har lite koll.
Receptet på den mörka chokladfudgen har jag hittat på www.alltommat.se för längesedan men har inte bakat den förens nu när jag hitta de utskrivna pappret i en gammal tidning igen som tur var. Och receptet på saffransfudgen har jag hittat i Theresia Erneborg´s bok "Söta saker" (så kan tyvärr inte posta receptet på saffransfudgen här, men om ni är riktigt snälla å frågar mig så kanske ni kan få den en annan gång;).)

Mörk chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad

Gör såhär:
Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen kommit upp i 120 grader. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna så är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande lös måste den koka längre.
När smeten är uppe i 120 grder rör du ner smör och glykos. Låt koka i nån minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av chokladen så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper/bakplåtspapper i botten. Ställ den att kallna och stelna och skär sedan upp i bitar.
(OBS! Rör helst inte i smeten/fudgen under tiden du kokar upp den, utan skaka hellre kastrullen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar