fredag 23 december 2011

GOD JUL - Skurna mandelpepparkakor


Jag får passa på att säga god jul nu med mitt sista inlägg innan jul. Självklart var jag ju tvungen att baka lite pepparkakor till jul, så fick göra det såhär dagen innan självaste julafton! Receptet på pepparkakorna har jag tagit ur Mannerströms julkokbok, de blev himla goda och smidiga att göra var det med;)

Ha en riktigt GOD JUL!

måndag 19 december 2011

Hasselnöts- och muscovadofudge


 


Hasselnöts- och muscovadofudge
150 g rostade hasselnötter
200 g smör
5 dl mörkt muscovadosocker
5 dl socker
3 dl vipsgrädde
1 1/2 dl matyoghurt (10%)
ca 1 tsk flingsalt

Gör såhär:
Rosta hasselnötterna i en torr och het panna tills skalet spricker. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet.
Grovhacka nötterna.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält.
Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122 grader (använd termometer, har du ingen så gör ett kulprov). Rör då och då.
Ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna.
Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad i ca 5 min.
Rör smeten väl med en träslev tills den blir trögflytande.
Häll upp en i smord form eller i en from klädd med bakplåtspapper (ca 15x20 cm). Låt svalna.
Toppa med flingsalt och ställ kallt. Skär i bitar.

Detta receptet har jag hittat i Buffé (nr 12, 2011)

fredag 16 december 2011

Mörk chokladfudge & Saffransfudge med vit choklad


Har för första gången i mitt liv äntligen provat på att baka fudge. Och jag har nu redan hunnit baka 3 olika sorter, mörk chokladfudge och saffransfudge med vit choklad (Sort nr 3 kommer upp på bloggen imorgon.) De var roligt men de tar sin lilla tid att koka upp fudgen i rätt grader, men man kan ju alltid göra annat undertiden som tur är, bara man har lite koll.
Receptet på den mörka chokladfudgen har jag hittat på www.alltommat.se för längesedan men har inte bakat den förens nu när jag hitta de utskrivna pappret i en gammal tidning igen som tur var. Och receptet på saffransfudgen har jag hittat i Theresia Erneborg´s bok "Söta saker" (så kan tyvärr inte posta receptet på saffransfudgen här, men om ni är riktigt snälla å frågar mig så kanske ni kan få den en annan gång;).)

Mörk chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad

Gör såhär:
Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen kommit upp i 120 grader. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna så är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande lös måste den koka längre.
När smeten är uppe i 120 grder rör du ner smör och glykos. Låt koka i nån minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av chokladen så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper/bakplåtspapper i botten. Ställ den att kallna och stelna och skär sedan upp i bitar.
(OBS! Rör helst inte i smeten/fudgen under tiden du kokar upp den, utan skaka hellre kastrullen.)

torsdag 15 december 2011

Brownie med knäck



Hittade detta goda receptet i tidningen "Allt om mat" (nr 20 - 29 nov 2011), och tyckte det lät spännande med denna lite mer "julig" touch av brownies. Så jag testade och, ja, gillar man choklad och framför allt mörk choklad kan jag verkligen tipsa er om att baka dessa!

Brownies med knäck
250 g mörk choklad (70%)
250 g smör
2 dl råsocker
3 ägg
1 äggula
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
15 st knäck

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och smält 200g över ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
Vispa smör och socker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och äggulan. Vispa kraftigt mellan varje ägg. Rör ner den smälta chokladen.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och sikta sedan ner i smeten. Rör försiktigt ihop till en smet. Tillsätt resten av den hackade chokladen. Grovhacka knäcken (obs, är bäst att använda sig utav riktigt hård knäck) och blanda ner den i smeten.
Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x26 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, tills smeten inte känns rinnig, men kakan ska inte heller vara torr.
Låt kakan svalna och skär den i bitar.

söndag 11 december 2011

Pepparkakshus


Nu har jag äntligen fått mitt pepparkakshus gjort efter mycket om och men. Vid mitt första försök när jag öppnade förpackningen med pepparkakshus delar som jag köpt låg allt i tusen bitar. Vilken besvikelse de blev, var så spänd och laddad på att dekorera, hade till och med suttit och ritat ett förslag på dekoration. (Min väldigt fina skissen kan du se länge ner, haha). Och till mitt andra försök så visade de sig att jag inte hade någon ättika hemma till kristyren så de höll på att inte bli någon pepparkakshus idag heller, men som tur var kunde jag springer över till min kära mormor och låna lite. Så såhär blev de i alla fall efter  mycket pill. Dock är det inte riktigt klart än, ska lägga dit lite granris och kanske nån liten tomte med:)

Här är ett bra recept på kristyr som blir hård och bra:

Kristyr
2 st äggvitor
1/2 kork ättika
nästan ett pkt florsocker

Gör såhär:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt ättika och florsocker, lite i taget, tills du får en ganska tjock konsistens. Det ska inte vara rinna utan ska bli hårda toppar när du "drar" i den.


lördag 3 december 2011

Lussekatter


Nu börjar det äntligen närma sig jul och det innebär bl.a mycket bakning, vilket är himla kul! Än så länge har jag bara hunnit baka lussekatter. (Men mycket mer kommer det att bli!)
Receptet på lussekatterna har jag tagit ur den stora "Rutiga kokboken", och så valde jag att baka de receptet med kesella. Och detta receptet kan jag verkligen rekommendera, om man nu har den stora rutiga kokboken. Har i många år testat flera olika recept lussekatter men har aldrig blivit riktigt nöjd eftersom de har blivit så torra. Men dessa var perfekta, de blev inte ens torra dagen efter;)

söndag 6 november 2011

Pecannötpaj


Firade Thanksgiving med några kompisar för ett tagsedan, och vi hade det lite som ett knytkalas eftersom de var en hel del mat som skulle fixas, och jag stod då för efterätten. Jag bestämde mig för att göra något så typiskt som pecannötspaj till Thanksgivingfirandet, och pajen blev både lyckad och framgångsrik;) Så som ett litet önskemål lägger jag upp receptet här på min blogg. Och receptet (ej foton) har jag hämtat från en annan blogg ( http://pernillawahlgren.se/jennys-matblogg/ljuvlig-pecannotspaj-pecanpaj.html)

Detta behöver du :
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten

Fyllningen :
125 gram smör
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovado socker
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 gram pecannötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader
Mät upp mjöl i en mixer, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt och mixa till en sammanhängande deg (går lika bra att blanda ihop i en bunke.) och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter.

Under tiden gör du fyllningen.
Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap, muscovado socker, vetemjöl, salt och låt detta sjuda upp.
Låt det sjuda under omrörning i ett par minuter.
Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen och vaniljsocker i kolasåsen.

Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minnuter.
När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.

Servera antingen med vaniljglass, vaniljsås eller grädde efter smak och tycke.

                             

fredag 21 oktober 2011

Cupcake pops & Runda choklad pops



Har länge velat baka pops, och då speciellt Cupcake pops. Och idag fick jag äntligen tillfället att göra detta, och jösses vad mycket pill det är! Tog mig flera timmar att göra, och då ska det tilläggas att jag hade förberett själva basen (chokladkakan och glasyren som blandas och sedan rullas i bollar) någon dag tidigare och lagt i frysen. Men det var himla skoj att äntligen har kunnat testa att baka det iaf, även om det inte blev riktigt som man tänkt sig;) Jag hade inga klubbpinnar men tänkte att det kanske funkar lika bra med grillpinnar som jag dela på mitten, men själva kakan blev alldeles för tung så de böjdes sig och ibland åkte rakt igenom. Så mina cupcake pops fick bli utan pinne och så fick jag göra några vanliga runda på pinne också:)

Receptet tog jag från en annan blogg där hon dessutom beskrev ganska bra hur du skulle göra med bilder osv, här är en länk till sidan utifall du skulle vara sugen på att ge det ett försök: http://www.saltpeppar.se/blog/?p=1589




fredag 7 oktober 2011

Hembakta Göteborgs Kex med smaken "Marias chokladterapi"

Blev bjuden på ett par "köpe" kakor häromdagen som var väldigt goda. Jag fick sedan syn på att receptet fanns på förpackningen, tänkte genast att detta skulle vara kul att provbaka dessa och  bland annat se om smaken blev det samma. Och idag hade jag äntligen ett tillfälle att baka lite! Så såhär blev resultatet :)



Recept Marias Chokladterapi:
(Ca 20 stora kakor)
5,5 dl vetemjöl
1 ¼ dl havremjöl
130 g smör eller margarin, rumstempererat
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
½ dl mjölk
40 g (ca ½ msk) sirap
100 g mörk choklad, grovt hackad
60 g ljus choklad, grovt hackad
200 g ljus choklad till doppning.

1. Förvärm ugnen till 200 °C. Blanda vetemjöl, havremjöl, smör, socker, bakpulver och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt ägg, mjölk och sirap och blanda samman till en deg. Blanda till slut i chokladen.

2. Rulla försiktigt degen till antingen en lång rulle eller flera små (ca 5-7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåp i ca 30 minuter. Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.

3. Sätt in kakorna i ugnen och sänk värmen till 175 °C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna på ett galler.

4. När kakorna har svalnat, smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa undersidorna av kakorna med hjälp av två gafflar.


Jag har även skördat löken jag satte i våras och jag blev riktigt nöjd med resultatet!  Så jag måste ju visa det här för er:)

tisdag 23 augusti 2011

Hallonpaj med mandel och knäckigt täcke


Har dröjt lite mellan mina inlägg nu det senaste, man kan väl säga att jag haft ett litet sommarbreak med både mycket jobb, semester och andra trevligheter. Men ska försöka komma igång igen nu lite smått tänkte jag, har  ju saknat att baka och att få göra det lilla extra för min blogg med bland annat fotografering osv:) 

Men nu tänkte jag bjuda på ett recept till denna hallonpajen. Basreceptet har jag hittat på tasteline, men har gjort lite små ändringar i det, och så här ser det ut:


 Ingredienser

4-5 dl  frysta hallon (beroende på hur stor form du använder dig utav)
35 st grovt hackade mandlar


Knäckigt täcke:
150 g  smör
2 dl  socker
2 dl  havregryn
2 dl  vetemjöl
1/2 dl  grädde
3/4 dl  sirap
1/2 tsk  bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hallonen i en pajform. Hacka mandeln grovt och fördela den över hallonen.
Smält smöret i en kastrull och rör ner det övriga ingredienserna. Bred sedan blandningen över hallonen och grädda i ca 20-25 min.

Servera antingen med vaniljsås eller vaniljglass.

Hallonen och mandeln kan även bytas ut mot ca 4-5 st äpplen, häll då över lite socker (tänk på att "täcket" är ganska sött) och kanel efter smak. Går även att använda sig utav rabarber och andra bär.





torsdag 7 juli 2011

Chokladtårta med dumlemousse och vaniljkräm

Hade ett litet överrasknings kalas för min kompis Diana, och eftersom vi fira hennes födelsedag så så klart ska hon då även få en tårta! 
Jag gjorde då en tårta med chokladbotten (se recept i tidigare inlägg: http://cupcakean.blogspot.com/2011/05/chokladtarta-med-vitt-tacke.html ) och fyllde den med ett lager dumlemousse och och ett lager vaniljkräm.

Dumlemousse:
3 dl grädde
180 g dumlekolor (23 st)

Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull och häll i dumlen i mindre bitar.
Värm grädden på svag värme tills dumlen har smält helt. (OBS! det får absolut inte koka!)
När dumlen är helt smällt häller du över dumlegrädden i en tät burk och ställ in den i kylen över natten, (eller åtminstone i ca 5 tim.)
När dumlegrädden ståt svalt i minst 5 timmar häller du över den i en bunke och vispa med elvisp tills den hårdnat. Sedan är det bara att fylla tårtan.

(Är även gott att servera som dessert.)

och sen måste jag erkänna att jag fuskade lite med vaniljkrämen, vilket man ibland måste göra, men som inte är lika skoj. Men hittade inget bra recept och tiden var knappt så jag fick köpa vaniljkräm i pulverform. Och sedan hade jag lite otur med den glasyren jag skrev namnet med. Hade köpt småtuber med olika färgade glasyrer, men det var bara det att de hade stelnat så fick ta i som bara den för att få ut glasyren och resultatet blev mindre bra. Men jag ska försöka införskaffa mig lite bättre redskap till detta;)

måndag 4 juli 2011

Midsommartårta/Jordgubbstårta


Nu har jag varit väldigt dålig på att uppdatera igen, ber om ursäkt för detta, ska bättra mig:) Men dan innan midsommar fyllde min pappa år så då fick jag äntligen chansen att baka en tårta! Och det skulle vara en somrig tårta, och vad är inte mer somrigt än en hederlig jordgubbstårta? Så det fick det bli, tårtan är då som sagt fylld med jordgubbsgrädde (gjord på färska jordgubbar) och gjord på en bas tårtbotten, och sedan täckt med grädde och "pyntad" med jordgubbar.


lördag 18 juni 2011

Sommar inspirerade rabarber & jordgubbs cupcakes




Äntligen har jag hunnit med att baka lite, har vart väldigt dåligt med de nu de sista..men nu så hann jag med ett snabb bak, och denna gången gjorde jag lite sommar inspirerade rabarber och jordgubbs cupcakes. Jag har använt mig utav muffins basen med citronskal som jag skrivit om tidigare och sedan hackat i ca 4-5 rabarber och några jordgubbar (som jag sockrat). Sedan har jag spritsar på lite grädde när muffinsen har svalnat.

tisdag 7 juni 2011

Systers födelsedagstårta 2010


 Har tyvärr inte hunnit baka så mycket den senaste tiden, så tänkte jag kunde lägga upp en gammal bild på en tårta som jag baka till min systers födelsedag förra året (år 2010). Det är en enkel men god tårta (min favorit^^), gräddtårta fylld med hallongrädde. Sen har jag dekorerat tårtan ganska enkelt med spritsad grädde, egen gjorda choklad löv och choklad "spret" och sist en ros som jag penslat med äggvita och strött socker på och sedan låtit torka.

tisdag 31 maj 2011

Mors dag middag!


På mors dag i år överraskade jag min mor med att laga en 3 rätters middag till henne:) Eftersom jag hade lite knappt med tid fick jag göra lite enklare förrätt och efterrätt, men väl så goda ändå. Menyn såg ut såhär:




Förrätten som jag gjorde hade jag smakat tidigare på en matmässa och gjorde själv en liknade variant. Jag använde mig utav naturella crostinis, som jag la på en liten klick pesto med soltorkad tomat, en skiva grönpeppar chorizo (scan´s pålägg) och en bit parmesanost på vardera crostini.

Till huvudrätten hittade jag på ett eget recept. Jag använde mig utav 3 st kycklingfiléer (recepten är beräknade till 3 pers), skar dem itu och fyllde dem med apetina´s fetaost, smoked chili, som jag mosade med en gaffel (använde en burk fetaost till 3 st filéer). Använde oljan som fetaosten låg i och pressade i en vitlöksklyfta, några droppar citron och la sedan kycklinfiéerna i oljan och smorde in dem. Sedan saltade jag filéerna och pepprade med färsk malen femsorterspeppar, lindade filéerna med 1 1/2 paket bacon och sedan doppade dem i oljan igen och på med liter mer salt och peppar. Och sist la jag filéerna på grillen i ett galler så att de håller ihop och så blir de lättare att grilla.
Till kycklingen gjorde jag en egen potatissallad, efter ett recept som min mamma gjort innan. Till potatissalladen använde jag ca 7-8 medelstora potatisar som jag skar i små bitar och kokade och lät svalna. När de hade svalnat hällde jag över dem i en skål, hällde i ca 1 dl creme fraiche, 1 msk majonnäs, en hackad rödlök, ca en halv (stor) burk hackade smörgåsgurka och salta och peppra efter smak. Sedan är det bara att blanda och smaka av.
(Eftersom tiden var knappt så hann jag dessvärre inte att ta några kort på huvudrätten.)


Receptet på efterrätten, Trifle cake med jordgubbar, kommer från arla som de har med på en reklam för deras nya kasella med rabarber som jag har använt mig utav, och receptet kan du hitta här: http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=33334 .

onsdag 18 maj 2011

Macarons med ingefärskolasås


Min syster hade ett önskemål när hon kom hem, och de var att jag skulle baka de macaronsen som jag tidigare har bakat och lagt upp på min blogg, med sea salt chocolate tryffel ( http://cupcakean.blogspot.com/2011/04/pask-macarons-cupcakes-och-dukning.html ). Men jag passade även på att göra hälften av en annan sort, för hade en liten idé som jag ville testa, nämligen en ingefärskolasås fyllning:)

Jag använde mig av samma basrecept på "marängen" som jag använde mig i tidigare blogginlägg (länkat har ovanför). Hälften av Macaronsen (lila) är  som sagt fyllda med samma choklad tryffel som i tidigare inlägg och hälften (rosa)  är fyllda med kolasåsen.

Ingefärskolasås:
1  1/2 dl grädde
1  1/2 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk smör
1/2 tsk ingefära (kan även ta lite extra efter egen smak)
1/2 tsk kakao
1 liten nypa salt

Gör såhär:
Koka grädde, strösocker och sirap till ljusbrunt och kolasmakande.
Tillsätt smör, ingefära, kakao och en liten nypa salt. Koka tills såsen tjocknar och du kan göra vattentestet (men koka inte för länge så kolan bli för hård). Häll över såsen i en burk med lock och ställ in i kylen över natten.

(OBS: Denna såsen kan du även använda som sås till glass, är väldigt god att servera till glass och hallon. Men koka då inte såsen alls länge eftersom den tjocknar när den svalnat!)

När "marängen" är gjord och kolasåsen har kallnat och är formbar kan du börja att lägga ihop de till en macaron. "Klicka" på kolasås mellan två "maränger" och ställ sedan in dem i kylen och förvara dem kallt.

söndag 15 maj 2011

Chokladtårta med vitt täcke



Passade på att baka en tårta som överraskning till min syster när hon kom hem efter att ha läst en termin utomlands. För de är ju annars inte ofta man får tillfälle att baka tårta, vilket är lite tråkigt, så man får ta alla tillfällen, chanser och utmaningar man får:)
Tårtan är gjord av en liten egen kombination med choklad botten, vit chokladmousse och marshmallows fondant.

Vit chokladmousse:
2 dl grädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kasella kvarg

Gör såhär:
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i en burk med lock. Låt moussen stå i kylen ca 1 tim.


Här är receptet på bottnen jag använde mig utav:
3 dl socker
2  1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
2  1/2 tsk bakpulver

150 g smält smör
1  1/2 dl kokhett vatten
2 st ägg

50 g hackad mörk choklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och koka upp vatten i en annan.
Hacka den mörka chokladen i små bitar.
Smöra och mjöla en springform.
Häll de smälta smöret och de kokheta vattnet i de torra ingredienserna, rör om, sedan de två äggen och sist den hackade chokladen och vänd över smeten i springformen.
Ställ in i ugnen i ca 30 min.

När kakan har svalnat och när moussen stått i kylen i ca 1 timma kan du börja lägga ihop tårtan. Dela tårtan på mitten och häll (om du tycker om kaffe) lite kok kallt kaffe på botten för att få den lite saftig. Lägg på ett lager med mousse (spara dock lite mousse för att klä kakan tunt för att jämna till under locket av marshmallows fondant eller du väljer att använda) och lägg på locket. Sedan kan du klä kakan efter smak och tycke.